Sunday, January 13, 2013

Terpegun dengan kisah Cheng Ho.

Alhamdulillah,

Syukur diberi masa lapang ketika ini walaupun sebenarnya ia merupakan ujian, akhirnya khatam jugak buku Laksamana Cheng Ho ni.

Subhanallah, ada banyak cerita yang kite tak mungkin perolehi dengan hanya membaca buku teks sejarah. Ada banyak sisi-sisi penting yang tidak diungkap untuk kite terutama bagi kte yang menganut Islam.

Siapa sangka, Laksamana Cheng Ho yang selama ini menguasai perairan Laut China Selatan dan Lautan Hindi ini pada kire2 1402-1410 merupakan seorang muslim. Misi pelayarannya bukan seperti Cristopher Columbus atau mana2 colonist laen, yang hanya ingin mengaut keuntungan di negara-negara yang dijajahnya. Tetapi, alangkah indahnya rencana Cheng Ho, dia ingin menjalinkan persahabatan di negara-negara yang disinggahnya seperti Melaka, Champa, Annam, Srivijaya, India dan sampai ke Africa. Malah misi yang utama adalah menyebarkan Islam tersebut.

Dek kerana armada Cheng Ho yang sangat besar berganda-ganda daripada kapal Portugal, tiada siapa ketika itu yang boleh mengacau keamanan nusantara. Setiap lanun yang ditemui armada Cheng Ho, pasti Cheng Ho akan berusaha melawannya.

Masya Allah!

Bukan sekadar itu, Cheng Ho juga merupakan salah seorang panglima bersama Zhu Yuan Zhang (pengasas Dinasti Ming yang pertama), serta panglima2 muslim cina yang lain telah membebaskan kerajaan selatan China dari kekejaman kerajaan Monggol yang menggigit segala kehidupan rakyat Cina ketika itu.

Alangkah izzahnya kita pada Islam jika sejarah ini dikhabarkan kepada kita dengan interpretasi seorang muslim. Rasa macam banyak nak dikongsi bersama, tapi lebih best kalau bace sendiri bukunya. :)


Kisah Cheng Ho menjadi inspirasiku ketika ini, sejarah peradaban cina juga merupakan suatu cerita yang menarik dan siapa sangka ada teori yang mengatakan Islam datang ke Cina sejak zaman Nabi s.a.w lagi. Di mana saat itu ada orang Arab yang tidak tahan dipulau oleh masyarakat dan kemudian belayar sehingga ke negeri Cina. Maka lahirlah seperti Pu Shou Keng, seorang pedagang Arab yang diberi kepercayaan oleh maharaja cina menjadi Pesuruhjaya cukai.

Islam terus tersebar dengan kehendak Allah. Moga-moga kitelah orang yang dipilih untuk menyambung mata rantai dakwah ini hingga ke akhir kelak.

Allahu'alam.


No comments:

Post a Comment